1. Açılış ve ademi merkeziyet özelliklerinden. Açık ve şeffaf işlemlerin kayıtları nedeniyle, akıllı bir sözleşmenin bir güvenlik açığı varsa veya kötülük ekliyorsa, faaliyetlerin ve işlem kesintilerinin kaybına yol açabilir. Ayrıca, portföylerin dijital para biriminde güvenliği de büyük bir zorluktur.
2. Bu, düzenleme ve aynı zamanda hükümetlerin blockchain teknolojisi üzerindeki tutum ve düzenleyici politikalarını keşif aşamasında zorlaştırır.
3. Teknolojinin istikrarı ve güvenilirliği tamamen doğrulanmamıştır ve teknik sorunlar ve bilinmeyen kusurlar olabilir. Buna ek olarak, diğer teknolojilerle entegrasyon ve birlikte çalışabilirlik de bir zorluktur ve kademeli olarak gelişmesi zaman alır.
4. Vahşi pazardaki rekabet, sektörde hızlı teknolojik güncellemelere yol açabilirken, şirketler ve insanlar teknolojilerini zamanında uyarlayamaz ve güncelleyemezlerse rekabetçi risklerle karşılaşmalıdır. Aynı zamanda, piyasa oynaklığı yatırımcıların değer dalgalanmaları veya faaliyet riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir.
Gelişmekte olan teknoloji olarak Blockchain teknolojisi, birçok risk ve zorluk getirerek fırsatlar sunar. Bu riskler arasında güvenlik, düzenleyici belirsizlik, teknolojik olgunluk ve pazar rekabeti tehditleri bulunmaktadır. Bu nedenle, blockchain'in uygulanmasında, bu riskleri değerlendirmek ve riskleri azaltmak ve faaliyetlerin güvenliğini garanti etmek için ilgili önlemler almaya devam etmek ve bu riskleri değerlendirmek gerekir.
Blockchain eksikliği:
1. Performans sınırlı olabilir. Bunun nedeni, blockchain'deki her işlemin onaylanması ve zaman ve hesaplama gerektiren bir işlem olan blockchain'e eklenmesi gerektiğidir. İşlem sayısı arttıkça, blockchain kalabalıklaşabilir, bu da daha yavaş işlem hızlarına ve işleme verimliliğinin azalmasına neden olabilir. Bu tıkanıklık, yüksek frekans ve büyük ölçekli işlem senaryolarını ele almada blockchain teknolojisinin kullanımını sınırlayabilir.
2. Tüm işlem kayıtları açıkça göründüğünden, kişisel gizlilikle ilgili endişeleri artırarak kişiselleştirilmiş bilgiler açıklanabilir. Şifreleme teknolojisi yoluyla gizliliği koruyan bazı çözümler olmasına rağmen, bu çözümler karmaşıklığı ve maliyeti arttırır ve gizlilik sorununu mutlaka çözmez.
3. Örneğin, harici saldırganlar birden fazla taahhüt gibi karmaşık saldırı yöntemleri aracılığıyla blockchain ağını yok etmeye çalışabilirler. Buna ek olarak, akıllı sözleşmeler, kayıplara neden olmak için aceleyle kullanılacak güvenlik zayıflıklarına da sahip olabilir. Bu nedenle, sürekli güvenlik denetimleri ve güncellemeler blockchain güvenliğini sağlamak için anahtardır.
4. Teknolojinin olgunluğa, tekdüzeliğe ve yaygın kullanımına ulaşmak zaman alacaktır. Buna ek olarak, eğitim ve savunuculuk eksikliği de birçoğunun bu yeni teknolojiyi anlamasını ve benimsemesini zorlaştırmıştır. Tüm bu faktörler, blockchain teknolojisinin hızlı tanıtımını ve kullanımını sınırlayabilir. Genel olarak, blockchain teknolojisinin büyük potansiyeline rağmen, performans, gizlilik, güvenlik ve benimsenmede çözülmesi ve geliştirilmesi gereken sorunlar hala vardır. Sürekli teknolojik ilerlemeler ve yenilikler ile sorunun kademeli olarak çözülmesi beklenmektedir ve blockchain teknolojisinin gelecekte daha büyük bir rol oynamasını sağlar.