Blockchain'in üç özelliği nedir? Blockchain'in üç özelliği, blockchain'in temel fikrinin ademi merkeziyetçi olmasıdır. Maliyetleri azaltın. Blockchain, bilgi teknolojisinde bir kavramdır. Esasen, paylaşılan bir veritabanı vardır ve içinde depolanan veriler veya bilgiler "dövme değil", "süreç boyunca ortaya çıkma", "izlenebilir", "açık ve şeffaf" ve "kolektif bakım" özelliklerine sahiptir. Blockchain'in en önemli özelliği nedir? Blockchain'in özellikleri nelerdir?

Blockchain'in özellikleri

Blockchain'in dört ana özelliğinden biri: İmtiyazlar

Blockchain'in en kolay anlaşılan özelliği değiştirilmemiş özelliktir.

Değişmez, "blok+zincir" in eşsiz defterine dayanarak oluşur: işlemleri olan bloklar, zincirin kuyruğuna kronolojik sırayla sürekli olarak eklenir. Verileri bir bloktaki değiştirmek için, tüm blokları ondan sonra yeniden oluşturmanız gerekir. Konsensüs mekanizmasının önemli rollerinden biri, çok sayıda bloğu değiştirmeyi son derece maliyetli hale getirmektir, bu yüzden neredeyse imkansızdır. Örnek olarak iş kanıtını (Bitcoin ve Ethereum gibi) kullanan blockchain ağlarını almak, bilgisayar gücünün sadece% 51'i ile tüm bloklar verilere kurcalamak için yeniden oluşturulabilir. Bununla birlikte, verilerin yok edilmesi, büyük bilgi işlem gücüne sahip oyuncuların çıkarları için değildir ve bu pratik tasarım blok zincirinde veri güvenilirliğini arttırır.

Genel olarak, blockchain defterlerindeki işlem verileri "değiştirilmiş" olarak düşünülebilir ve yalnızca yeni tanınan işlemler yoluyla "değiştirilebilir". Düzeltme işlemi izler bırakacaktır, bu yüzden blockchain kurcalanır. Kurcalama, onu değiştirmek veya yanlış yorumlamak için sahte araçların kullanımını ifade eder.

Yaygın olarak kullanılan dosya ve ilişkisel verilerde, özel bir tasarım kullanılmadıkça sistemin kendisi modifikasyon izlerini kaydetmez. Blockchain defterleri dosyalardan ve veritabanlarından farklı tasarımlar benimser ve gerçek defter tasarımından yararlanırlar - kayıt tutarlar. Bu nedenle, herhangi bir iz bırakmadan defteri "değiştiremeyiz", ancak defteri defteri "değiştirebilir" (bkz. Şekil 2).

Şekil 2: Blockchain Ledger "değiştirilemez, yalnızca değiştirilemez"

Blockchain'in veri depolamasına çok ad olan "defter" (leger, genel defter) denir Bu özü ile eşleşir. Blockchain defterlerinin mantığı, geleneksel defterlerin mantığı benzerdir. Örneğin, bir hata nedeniyle size bir miktar para aktarmış olabilirim ve kaçırdım ve işlem blockchain defteri tarafından kabul edildi ve içine kaydedildi. Hatayı düzeltmenin yolu, defterleri doğrudan değiştirmek ve yanlış işlemden önce duruma geri yüklemek değildir; Yeni bir düzeltme işlemi yapmak ve parayı bana geri transfer etmektir. Blockchain defteri tarafından yeni bir işlem kabul edildiğinde, hatalar ve eksiklikler düzeltilir. Tüm düzeltme süreçleri, izler izleyerek defterde kaydedilir.

Blockchain'i kullanıma sokan ilk fikir türü, değişmez doğasından yararlanmaktır. Tarımsal ürünlerin veya malların izlenebilirliğinin uygulanması, veri kayıtlarının kurcalanmadığından emin olmak için akış işlemlerini blok zincirine kaydetmek, böylece izlenebilirlik kanıtı sağlamaktır. Tedarik zinciri alanına blockchain uygulama fikri, defterlere maruz kalan kişilerin geçmiş kayıtları değiştirememelerini ve böylece kayıtların güvenilirliğini sağlayamamasını sağlamaktır.

Mart 2018'de, çevrimiçi perakende grubu JD.com tarafından yayınlanan "Blockchain Teknolojisi Uygulaması Beyaz Kağıt" da JD.com, blockchain teknolojisinin (dağıtılmış defter) üç uygulama senaryosunun: çapraz deneke sahip olduğuna inanıyor İşbirliği düşük maliyetli güven gerektirir ve uzun vadeli bir ticaret zinciri vardır. Her üç uygulama senaryosu da blockchain'in değişmez özelliklerini kullanır. Birden fazla konu değişmez bir defter üzerinde işbirliği yapar ve güven maliyetini azaltır. Blockchain defterinde depolanan durum durumdur ve ilgisiz verilerin durumu değişmeyecek ve veriler ne kadar erken olursa, o kadar zor kurcalanır, bu da onu uzun vadeli işlemler için uygun hale getirir.

Blockchain'in dört ana özelliğinin ikincisi: Değeri temsil etmek için gereken benzersizlik

İster değiştirilebilir bir jeton (ERC20) veya kapsamsız bir jeton (ERC721)) veya diğer önerilen jeton standartları olan Ethereum'un jetonları, blockchain'in önemli bir özelliğini göstermektedir: değer için gereken benzersizlik.

Dijital dünyada, en temel birim bittir ve bitlerin temel özelliği tekrarlanabilir. Ancak değer kopyalanamaz, değer benzersiz olmalıdır. Daha önce tartıştık ve bu tam olarak çelişki: dijital dünyada, bir dosyayı benzersiz hale getirmek zor, en azından evrensel olarak yapmak zor. Bu yüzden değeri kaydetmek için merkezi bir deftere ihtiyacımız var.

Dijital dünyada, faturaları paramız gibi elimizde tutamayız. Dijital dünyada bankalar gibi kredi aracılarına ihtiyacımız var ve paramız banka hesabı tarafından kaydediliyor.

Bitcoin sistemi tarafından getirilen blockchain teknolojisinin ilk kez olduğu söylenebilir, "benzersizlik" dijital dünyaya geniş çapta tanıtıldı ve Ethereum'un jetonları dijital dünyadaki değer temsili fonksiyonunu popülerleştiriyor.

2018'in başında, Çin teknolojisi ve internet şirketlerinin iki lideri Blockchain'in getirdiği "benzersizliği" vurguladı. Tencent’in ana kurucusu ve CEO'su Ma Huateng şunları söyledi: “Blockchain gerçekten yenilikçi bir teknoloji. Benzersizliği ifade etmek için dijitalleşmeyi kullanır. Blockchain gerçekte fiziksel benzersizliği simüle edebilir. ”

Baidu kurucusu ve CEO'su Robin Li şunları söyledi:" Blockchain'in gelişinden sonra, sanal öğeler gerçekten benzersiz hale getirilebilir. Böyle bir internet öncekinden çok farklı olacak İnternet. Ethereum tarafından temsil edilen Blockchain 2.0 döneminde, daha genel bir değer temsilcisi - etkilenen - Blockchain 1.0'ın dijital nakit döneminden dijital varlık dönemine kadar ortaya çıktı.

Blockchain'in dört ana özelliğinden üçü: Akıllı Sözleşmeler

Bitcoin'den Ethereum'a, blockchain'deki en büyük değişiklik "akıllı sözleşmelerdir" (bkz. Şekil 3). Bitcoin sistemi dijital para için tasarlanmıştır ve UTXO ve komut dosyaları da bazı karmaşık işlemleri işleyebilir, ancak büyük sınırlamalara sahip olabilir. Vitalik, Ethereum blok zincirini yarattı ve temel hedefleri tamamen akıllı sözleşmelerle ilgili: Turing-tamamlama komut dosyası dili, akıllı sözleşmeler yapan bir sanal makine (EVM) ve sonraki bir dizi gelişme, farklı jeton türleri için standart akıllı sözleşmeleri standartlaştırdı.

Şekil 3: Blockchain 2.0'ın temel iyileştirilmesi "Akıllı Sözleşme" dir

Akıllı sözleşmelerin ortaya çıkması, blockchain'e dayalı iki kişinin basit değer transferleri yapmasına izin verir, karmaşık kurallar olabilir. Blockchain'in uygulama olanaklarını büyük ölçüde genişleten akıllı sözleşmelerle otomatik ve özerk bir şekilde ayarlayın ve yürütür.

Tokenlerin yenilikçi uygulamalarına odaklanan mevcut projeler akıllı sözleşmeler yazarak yazılım düzeyinde uygulanır. Akıllı sözleşmelerle karmaşık dijital varlık işlemleri yapabiliriz.

Ethereum'un geliştirme sürecini tartışırken, akıllı sözleşmeleri soğuk bilgi sütunu "Akıllı Sözleşmeler" ve "Ethereum'un Akıllı Sözleşmeleri" nde çok tartıştık ve bunları burada tekrar etmeyeceğiz. Burada, Vitalik'in kabul ettiğimiz akıllı sözleşmenin yazılım doğasını tekrarlamak için tartışmasını alacağım - özel bir sunucu tarafı arka plan programına (Daemon) eşdeğerdir. Ethereum Beyaz Kitabı'nda Vitalik şunu yazdı:

(sözleşmeler), kendi Ethereum hesabına sahip olan Ethereum yürütme ortamında var olan "özerk ajanlar" olarak kabul edilmelidir. Dikkatli olmak için ve daha sonra otomatik olarak bir kod parçası yürütür.

Akıllı bir sözleşmenin yürütme süreci Şekil 4'te gösterilmektedir. Blockchain'in beşinci ve altıncı tanımları Şekil 5'te gösterilmektedir.

Şekil 4: Akıllı sözleşmelerin yürütme süreci

Şekil 5: Blockchain'in tanımı beş ve altıdır

Blockchain 4'ün dört ana özelliği: Kendini Organizasyon

Blockchain'in dördüncü özelliği merkezi olmayan kendi kendini organize etmektir. Şimdiye kadar, büyük blockchain projelerinin organizasyonu ve işletilmesi bu özellik ile yakından ilişkilidir. Birçok insanın blockchain projeleri için ideal beklentisi, özerk çalışan bir topluluk veya ekosistem haline gelmeleridir.

Bitcoin gelişimini ve ilk yinelemeli gelişimi tamamladıktan sonra anonim Satoshi Nakamoto internetten tamamen kayboldu. Ancak yarattığı bitcoin sistemi çalışmaya devam ediyor: ister bitcoin, kripto para birimi, bitcoin protokolü, ihracı ve ticaret mekanizması, Bitcoin'in dağıtılmış defter, merkezi olmayan ağ veya bitcoin madencileri ve bitcoin gelişimi, hakem ve benlikte çalışıyor. organize bir şekilde.

Bitcoin'den sonra, Modifiye Parametreleri ve Bitcoin Cash (BCH) tarafından oluşturulan ve satoshi Nakamoto'nun vizyonuna uygun olabilecek Bitcoin Cash (BCH) tarafından oluşturulan birçok altcoin olduğunu makul bir şekilde tahmin edebiliriz. Özerklikle eşanlamlı olarak kabul edilebilecek "kontrolden çıktı" ı seçti.

Ethereum projesi hala Vitalik'in "lideri" altında, ancak bu bölümün başında tartışıldığı gibi, projeyi açık kaynaklı bir organizasyona öncülük edecek, tıpkı açık kaynaklı Linux işletim sistemi gibi Linux Vakfı ile aynıdır.

Vitalik, muhtemelen merkezi olmayan kendi kendini organize etme hakkında en fazla düşünen insanlardan biridir ve her zaman blockchain tabanlı bir yönetişim yaklaşımını vurguladı ve benimsedi. 2016 yılında Ethereum'un sert çatalını önerdi, ancak uygulanmadan önce zincirli topluluk oylamasından geçmesi gerekiyor. Ethereum topluluğunda, ERC20 dahil olmak üzere birçok standart, topluluk geliştiricileri tarafından kendiliğinden oluşturulur.

"Merkezi olmayan uygulama" kitabında, yazar Siraj Raval da başka bir perspektiften ayrılıyor. Onun ayrımı geleceği daha iyi anlamamıza yardımcı olur. uygulama ve organizasyon. Mevcut internet teknolojisi ürünlerine iki boyuttan bakıyor: biri organizasyonel olarak merkezileştirilmiş veya merkezi olmayan olup olmadığıdır; Diğeri, mantıklı olarak merkezi veya merkezi olmayan olup olmadığıdır.

İnanıyor: "Bitcoin organizasyonda merkezi olmayan ve mantıksal olarak merkezileştirildi." E -posta sistemi hem organizasyonel hem de mantıksal olarak merkezi olmayandır (bkz. Şekil 6).

Şekil 6: Bitcoin organizasyonda merkezi olmayan ve mantıksal olarak konsantre olmuştur

Gelecekteki organizasyonları öngörürken, zihnimizdeki ideal prototip genellikle Bitcoin'in organizasyonudur: tamamen merkezi bir özerk organizasyon. Ancak uygulama sürecinde, verimli ve ilerleyebilmek için, merkezi organizasyona biraz yaklaşacağız ve son olarak uygun bir denge noktası bulacağız.

Şimdi, Ethereum’un akıllı sözleşmeleri aracılığıyla jetonlar oluşturan ve yayınlayan blockchain projelerinde ve bir topluluk veya ekolojik bir şekilde, birçok proje Bitcoin'e benzer bir kuruluşun ideal durumuna sahiptir. Ancak gerçek şu ki, tamamen merkezi olmayan bir kuruluş ve geleneksel bir şirket arasında.

Blockchain, merkezi olmayan kendi kendini organize eden dördüncü özelliğini tartışırken, aslında insan örgütü ve işbirliğini içeren kod dünyasından çıkıyoruz. Şimdi, çeşitli tartışmalar ve pratik keşifler de blockchain'in teknolojinin ötesinde önemini ortaya koymaktadır: insan üretim organizasyonunu ve sinerjik değişiklikleri desteklemek için bir altyapı görevi görebilir. Bu, blockchain ve internetin tam izomorfizminin başka bir örneğidir. İnternet sadece bir teknoloji değil, aynı zamanda insanların organizasyonunu ve işbirliğini değiştirir.

Genel olarak, Ethereum blockchain'i yeni birsahne. Ethereum'u tartışırken, iki anahtar kelimeyi özetlemek istiyorsanız, bu iki anahtar kelime akıllı sözleşmeler ve jetonlardır; Ve eğer sadece bir tane söyleyebilirsen, "jetonlar" seçeceğim. Anlamını internet tarihinden bulmayı tercih ederim, önceki benzetmeyi tekrar ederek: değer temsili bir jetonu olarak, rolü HTML'ye benzer. HTML ile ne tür bir web sitesi oluşturulması tamamen hayal gücümüze bağlıdır.

Blockchain'in dört ana özelliği

​​ blockchain özellikleri

bir Blockchain'in dört ana özelliğinden: kurcalanmaz.

Blockchain'in en kolay özelliği, kurcalanamamasıdır.

imkanlar "blok + zincir" e dayanan tek defterdir: işlemleri olan bloklar, zincirin sonuna kronolojik sırayla sürekli eklenir. Bir bloktaki verileri değiştirmek için, bloktan sonraki tüm bloklar yenilenmelidir.

Konsensüs mekanizmasının önemli bir rolü, blokları büyük miktarlarda değiştirmenin son derece maliyetli olmasıdır, bu neredeyse imkansızdır. Örnek olarak blockchain ağlarını iş kanıtı (Bitcoin ve Ethereum gibi) ile alın. Bilgisayar gücünün sadece% 51'i tüm kurcalanmış veri bloklarını yeniden oluşturabilir. Bununla birlikte, verileri yok etmek, güçlü bilgi işlem gücüne sahip oyuncuların kendi çıkarlarında değildir. Bu pratik tasarım, blockchain verilerinin güvenilirliğini artırır.

Genellikle, blockchain kitaplarındaki işlem verileri değiştirilmemiş olarak kabul edilebilir ve yalnızca onaylanmış yeni işlemler yapılabilir. "Tekrar düzeltme yapmak". Değişiklik işlemi izler bırakacaktır, bu yüzden blockchain kurcalanamaz. Kurcalama, sahtecilik yoluyla değiştirmeyi veya yanlış yorumlamayı ifade eder.

Blockchain nedir? Özellikler nelerdir?

Blockchain'in özellikleri: anonimlik, ölçeklenebilirlik, açıklık, geri dönülemez, kurcalamasız ve şifreleme güvenliği.

Blockchain şeffaf bir paylaşılan defteridür. Bu defter tüm ağda herkese açıktır. Halka açık anahtarını aldığınızda, hesabında ne kadar parası olduğunu bileceksiniz, bu yüzden herhangi bir zaman fiyatı 'dönüşüm, dünyayla ilgilenen insanlar sizi yandan izleyebilir. Dönüşüm madenciler tarafından doğrulanır, bu nedenle bir internet konsensüs mekanizmasıdır. Bu hesap defterine kurcalanmanın bir yolu yoktur, çünkü davranışınız sizin tarafınızdan kaydedilmez veya doğru olup olmadığı veya ağdaki diğer kişiler durumun böyle olup olmadığına karar verir.

Blockchains özellikleri nelerdir? Blockchain kimse veya varlık tarafından kontrol edilmez ve veriler birden fazla bilgisayarda tamamen kopyalanır. Saldırganın tek bir giriş noktası yoktur ve veri güvenliği daha güvenlidir. Veriler kurcalanamaz. Blockchain'e girdikten sonra, herhangi bir bilgi değiştirilemez ve yönetici bile bu bilgileri değiştiremez. Üçüncü taraf yok ve erişilebilir. İster işlemler ister borsa fonları olsun, noktadan noktaya işlemlerde Blockchains'in ademi merkeziyetçiliği ve yardımı, üç taraftan onay beklemesine gerek yoktur. Ayrıca, ağdaki bazı düğümler bilgilere kolayca erişebilir.

Blockchain'in en büyük özelliği ademi merkeziyetçiliktir. Ademi merkeziyetçi, tüm operasyonların dağıtılmış defterlere dağıtıldığı, ancak artık merkezi kurumların sunucularına dağıtılmadığı anlamına gelir.

Blockchain, dağıtılmış veri depolama, noktadan noktaya iletim, konsensüs mekanizmaları ve şifreleme algoritmaları gibi bilgisayar teknolojilerini birleştiren yeni bir uygulamadır.

Temel özellikler şunları içerir: ademi merkeziyet, açıklık, özerklik, bilgi değişmezliği ve anonimlik.

1. Ademi Merkeziyeti

Blockchain dağıtılmış depolama kullandığından, merkezi bir donanım veya kuruluş yoktur, herhangi birDüğüm eşittir ve sistemdeki veriler tüm düğümler birlikte korunur.

Facebook ve Tencent gibi geleneksel internet olsa da, milyarlarca insanın gizlilik verileri bir şirket tarafından yönetilir ve merkezi bir sunucu tarafından korunur. Bu nedenle, geleneksel internet veritabanlarında güvenlik ve gizlilikten yoksundur ve hacker hırsızlığı ve sızıntı olayları sıklıkla meydana gelir.

2. Açıklık

Blockchain sistemi açıktır ve genel zincir kodu açık kaynaktır. Tüm taraflardan işlemin özel bilgilerini şifrelemenin yanı sıra, veriler herkese açık hale getirilir. Herkes verileri sorgulayabilir ve sistem verileri oldukça şeffaftır.

3. Özerklik

Özerklik normlara ve protokollere dayanır. Blockchain teknolojisi, fikir birliğine dayalı normları ve protokolleri (açık ve şeffaf algoritmalar gibi) benimser.

Sistemdeki tüm düğümlerin verileri güvenilir bir ortamda özgürce ve güvenli bir şekilde değiştirmesine izin verin.

İnsanlarda geleneksel internetin güvenini matematik, şifreleme, bilgisayar, vb. Gibi fizik makinelerine güvenmek için değiştirin.

4. Tüm düğümler doğrulandıktan ve blockchain'e eklendikten sonra veriler

ile kurcalanamaz, kalıcı olarak kaydedilir.

Sistemdeki düğümlerin% 51'inden fazlası eşzamanlı olarak kontrol edilmedikçe, veritabanının tek bir düğümde özel kurcalanması geçersizdir ve bağlantıya kaydedilemez. Bu nedenle, blockchain verilerinin istikrarı ve güvenliği çok yüksektir.

Aksine, geleneksel internetin merkezi sunucu arka ucunda, merkezi organizasyon herhangi bir zamanda herkesin verilerine müdahale edebilir, herhangi bir güvenlik olmadan web sitenizi, web sayfanızı, hesabınızı vb. Yasaklayın.

5. Anonimlik

Blockchain düğümleri arasındaki değişim kesinlikle sabit bir algoritmaya uygun olarak gerçekleştirilir.

Bilgi etkileşimi hiçbir güven gerektirmez, başka bir deyişle, işlemin taraflarına koşulsuz olarak güvenilir.

Geleneksel güven insanlar arasında güven veya üçüncü taraf merkezi kurumlara güvendir.

Blockchain teknolojisi, insanlar arasındaki tam güven sorununu çözer.

.